Pocetna » Zanimljivosti


Na kakvu su svjetlost naišli planinari na Dinari
  Ocenite članak: 0
pregleda: 374
Dodao/la: Dusomoja
datum: 2013-03-25
Prošlog su vikenda brojni planinari posjetili debelim snijegom prekrivene dalmatinske planine. Među njima bili su Ivan Zebić – Klepton, iz planinarske udruge Dinaridi iz Splita, te Jozo Vitić, iz planinarskog društva Svilaja iz Sinja.

Dva su se planinara uputila u popodnevnim satima prema planinarskom skloništu “Rupe” na Dinari, na 1363 metra nadmorske visine. Na putu prema skloništu uhvatila ih je noć, a uobičajen zimski uspon na najvišu hrvatsku planinu zaustavio ih je nesvakidašnji prizor.

Pedesetak metara od planinarske staze bila je vidljiva udubina promjera oko pet i dubine do tri metra. Ovakve rupe normalna su pojava u dalmatinskom planinskom kršu, no ova rupa bila je posebna po tome što je iz nje dopirala svjetlost.

Dva planinara su bila u početku potpuno uvjerena da se radi o tome da netko logoruje upravo u toj rupi, te da je izvor svjetlosti vatra ili kakva lampa. Međutim, približavanjem samoj svjetlećoj udubini ostali su potpuno iznenađeni vidjevši da u rupi nema ničega osim snijega.

Planinari su ovaj fenomen promatrali od 18,15 do 18,30.

- Nismo uspjeli objasniti što smo vidjeli. Najlogičnije nam je “rješenje” bilo da ova rupa na neki način duže zadržava dnevnu svjetlost. Sa odmakom vremena svjetlost u njoj nije slabila. Snimio sam ovaj fenomen foto aparatom, ali on je loše rezolucije i nije dovoljno dobro “uhvatio” stvarno stanje koje u bilo kudikamo izraženije. I nekoliko dana nakon što smo ga snimili, ovaj fenomen i dalje prepričavamo – rekao nam je Ivan Zebić – Klepton, očevidac i autor fotografija.

Donosimo vam fotografije ovog fenomena, od kojih je jedna obrađena da pojača kontrast, kao i ostale fotografije uspona na vrh Dinare po snijegu višem i od tri metra.


IZVOR