Pocetna » Nauka


Naučnici stvorili najteži element na svetu
  Ocenite članak: 0
pregleda: 312
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-05


Internacionalni tim naučnika upravo je objavio rad u kom potvrđuju postojanje elementa 117 – ununseptiuma. U pitanju je najteži element ikada stvoren, piše Gizmodo.

Atom ununseptiuma teži je od atoma olova 40 odsto, a otkriven je zahvaljujući radu 72 naučnika iz 16 institucija širom sveta koji su zajedno radili kako bi potvrdili njegovo postojanje.

O postojanju ovog metala prvi put govorili su istraživači iz Amerike i Rusije 2010. godina a ono je sada potvrđeno zahvaljujući napornom radu stručnjaka iz celog sveta.

Superteški elementi, svi oni posle atomskog broja 104, ne mogu se naći u prirodi. Oni mgu biti stvoreni sudaranjem dva jezgra unutar sudarača čestica uz nadu da će se spojiti.

Čak su i sastojci za pravljenje ovog super-teškog recepta bili izazovni, a naučnicima je bilo potrebno celih 18 meseci da sintetišu jedan od potrebnih sastojaka - berklijum S obzirom da njegov životni vek iznosi 330 dana, jednom kada je stvoren, naučnici su pred sobom imali ograničeni vremenski period.

Međutim, sve se dobro završilo – istraživači su posmatrali stvaranje četiri atoma elementa 117, iako su se oni raspali na druge elemente u roku od nekoliko milisekundi.

Naučnici sada moraju da odluče da li su postojeći dokazi dovoljno čvrsti da novi element bude uvršten u periodni sistem elemenata.

Ukoliko bude odobren, element 117 će dobiti odgovarajuće ime pošto je ununseptium samo privremeno ime izvedeno iz latinskog i znači - „jedan jedan sedam“.


IZVOR