Pocetna » Nauka


Naučnik mozgom sa daljine upravljao telom kolege
  Ocenite članak: 0
pregleda: 301
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-29


Naučnik Radžeš Rao, sa Univerziteta Vašington, uspeo je da, uz pomoć električne kape za čitanje signala mozga, mislima izazove pokret tela svog kolege na drugoj strani kampusa.

Ovo je prva demonstracija ljudskog mozga koji kontroliše mozak drugog čoveka, preneo je “USA tudej”.

Rao je 12. avgusta poslao svom kolegi Andreu Stoku, odnosno njegovom mozgu, signal da pucne prstima, navodi se u saopštenju Univerziteta objavljenom danas.

Na snimku se vidi kao Rao gleda video igricu sa kapom za čitanje signala mozga na glavi. Zamišljanjem da pucka prstima desne ruke, on je izazvao taj pokret kod svog kolege Stoka, koji je sedeo u udaljenoj laboratoriji, sa kapom koja prenosi signale magnetne stimulacije njegovom mozgu.

Ukratko, Raova misao je preneta preko kampusa, uz pomoć interneta, i izazvala je stvarni pokret kod Stoka, koji je opisao taj osećaj kao “nevoljno trzanje”.

“Internet je bio način da se povežu kompjuteri, a sada može da postane način da se povežu mozgovu. Naša želja je da znanje prenesemo direktno iz jednog mozga u drugi”, poručio je Stoko u saopštenju.

Kako se ističe, istraživači su za ovaj eksperiment dobili odobrenje etičkog odbora Univerziteta.

Stručnjak sa Univerziteta Djuk Miguel Nikolelis kaže da ovo nije pravi interfejs koji bi povezao jedan sa drugim mozgom.

-Ono što su oni uradili je poput telefonskog signala koji je izazvao magnetni trzaj mozga. Ovo nije pravi interfejs koji povezuje mozgove, usled čega bi se između ljudi ostvarila komunikacija signalima, ovo je jednosmerni put – istakao je Nikolelis, dodajući da je rano da se proglasi uspeh u stvaranju interfejsa za ljudske mozgove.


IZVOR