Pocetna » Zanimljivosti


Niko nije verovao u njega, a danas je milioner sa 1.300 prodavnica
  Ocenite članak: 0
pregleda: 353
Dodao/la: Gale
datum: 2014-02-11

Slike iz Niko nije verovao u njega, a danas je milioner sa 1.300 prodavnica Slike iz Niko nije verovao u njega, a danas je milioner sa 1.300 prodavnica


Njegov otac je želeo da proizvodi vino, ali on je samo želeo da proizvodi obuću. Njegov patent niko nije hteo da kupi, a sada je milioner sa 1.300 prodavnica koja prodaje obuću koju je on osmislio. Ovo je priča o Mariju Moreti Polegatu, koji je vlasnik i osnivač Geox obuće.


Mario Moreti Polegata

Kad je bio dete, njegov otac mu je namenio porodičnu vinariju na severoistoku Italije. Međutim, Mario nije ostao u porodičnom biznisu.

Kada je jednom prilikom otišao na odmor u pustinju Nevada, shvatio je da su mu nakon šetnje noge postale toliko vrele i da mu je toliko neudobno u obući da je švajcarskim nožićem morao da napravi rupe.

Nakon toga mu je bilo puno bolje, te je došao na ideju da proizvodi obuću koja će biti u istvo vreme vodootporna, ali i koja će "disati".

- Proveo sam tri godine radeći na patentu, koji sam onda ponudio svim velikim firmama u toj oblasti, ali niko nije verovao u mene. Ipak, ja sam snažno verovao u taj projekt. Ideja je bila tako jednostavna, bilo je tako lako objasniti - ispričao je ovaj 62-godišnjak.

Kad su ga poznati proizvođači obuće odbili pre 17 godina, on je u banci podigao kredit i pokrenuo vlastiti biznis - Geox. Postao je milijarder.

Za početak je zaposlio pet mladih ljudi iz svog sela Biadena di Montebeluna, od kojih nijednog nije poznavao niti je iko od njih ikad pre radio, a kamoli imao iskustva u poslu.

Danas je Geox globalno popularna kompanija sa 30.000 radnika (uključujući pet prvih zaposlenih), te sa 1.300 prodavnica širom sveta.Nakon prvobitnog fokusa na obuću, postepeno su se proširili na odeću. Na berzi u Milanu pojavili su se pre 10 godina, sa prodatih 29 posto deonica. Preostalih 71 posto ostalo je u vlasništvu Polegata.

Uprkos spektakularnom rastu poslovanja, Polegato kaže da je s Geoxom krenuo vrlo sporo, radeći taj posao "skoro kao hobi", dok se još bavio poslom u vinariji kako bi zaradio platu.

Kaže da je pogrešio što je potrošio tri godine života pokušavajući da proda svoje patente. Žali što nije počeo s tim poslom ranije.

Smatra da je ispravno što je odmah u 100 zemalja prijavio svoj izum.

- Morate zaštititi svoje ideje - kaže čovek čiji je proizvod i dalje unikatan.

Polegato je član Evropskog zavoda za patente i pomaže u proceni nominacija za evropsku nagradu u oblasti inovacija. Uz to i predaje na temu intelektualnog vlasništva.


IZVOR