Pocetna » Zanimljivosti


Njegoš stigao u Andrićgrad
  Ocenite članak: 0
pregleda: 234
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-30


U Andrićgradu, kraj Višegrada u Republici Srpskoj, danas je ispred hrama posvećenog Svetom caru Lazaru i kosovskim mučenicima, otkriven spomenik vladici i velikom crnogorskom pesniku Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Skulptura Njegoša, smeštena na istoimenom trgu, kopija je spomenika koji se nalaze u Beogradu i Podgorici. Spomenik je otkrio književnik i akademik Matija Bećković.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je, kako je javila RT Republike Srpske, uz idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturicu, najzaslužniji što je danas Njegoš u gradu od kamena, rekao je da spomenik predstavlja večno svedočenje o ljubavi prema Njegošu.

"Postavljanje spomenika Njegošu znak je nezaborava. On ostaje večno iza nas i naše ideje, iza Emira i svih ljudi koji su dali svoj doprinos ovom zdanju", istakao je Dodik.

Bećković je poželeo dobrodošlicu Njegošu - gospodaru u grad u koji je, kako je rekao, on morao da dođe.

"Dobro došao, gospodaru, u grad koji je sagrađen da bi ti imao gde i kod koga da dođeš. Ovim se ispunila želja i tvog duhovnog sina da se vratiš tamo odakle se nekada davno otišao, a čini se da nisi nikada ni odlazio", rekao je Bećković.

Naglasio je da je Njegoš došao u grad koji je Kusturica podigao u vremenu kada su gradovi, mostovi i spomenici rušeni...

PROČITAJTE: Kusturica - Njegoš je veći od svih podela

"Kusturica je od tih kamenova, kojima je i sam kamenovan, ponovo podizao ulice, mostove, spomenike, a među njima je i tvoj trg i tvoj spomenik", istakao je Bećković.

Kusturica je poručio da je Njegoš pojava koja je izrazila duh srpske slobode, a postavljanje spomenika je zahvalnica njemu - duhovnom ocu i misliocu, koji je svoje životno delo stvarao i kao vladika i kao duhovnik.

Ovoj, kako se navodi, jedinstvenoj svetkovini, organizovanoj povodom proslave obeležavanja 200 godina od rođenja vladike Njegoša, prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, ministri iz Vlade RS, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i veliki broj zvanica iz javnog kulturnog, verskog i političkog života Republike Srpske i Srbije.

Spomenik Njegošu, koga je nobelovac Ivo Andrić doživljavao kao "tragičnog junaka kosovske misli", delo je vajara Sretena Stojanovića.

Svečani čin otkrivanja spomenika vladici Njegošu i prateći kulturno-umetnički programi izvedeni su u znaku broja 200, tako da je toliki broj članova folklornih ansambala iz Višegrada, Novog Goražda, Foče, Užica i Kragujevca odigrao gluvo Glamočko kolo, a u nebo je poletelo 200 golubova i konfeta.


IZVOR