Pocetna » Zdravlje


Otkrivena vakcina protiv karijesa
  Ocenite članak: 0
pregleda: 365
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-06
Testiranje vakcine koja će omogućiti da kažemo "zbogom" zubarima završeno je na životinjama i sada počinje kliničko ispitivanje vakcine kod ljudi.

Uzrok karijesa su bakterije u usnoj šupljini koje proizvode materiju koja razgrađuje zubnu gleđ. Naučnici su se dosetili da se s njom izbore na DNK nivou. Rezultat višegodišnjeg istraživanja je vakcina sa patogenim proteinima na DNK nivou, koja ulazi u ćelije bakterije.

Stomatolog Zoran Samatović objašnjava da kakav god bude efekat ove vakcine, predstavljaće revolucionaran pomak.

"Karijes uzrokuju različite vrste i sojevi bakterija i nije moguće delovati na sve. Vakcina će zato biti uspešna samo prema određenom soju bakterija čiji su proteini u njoj, ali ovo je odlična vest čak iako ako se postignu samo ti efekti. Sigurno će davati dobre rezultate kada počne da se primenjuje", navodi Samatović.

Naučnici se nadaju da će, posle uspešnih testova na životinjama, uspeh vakcine moći da potvrde u kliničkim ispitivanjima na ljudima. Stomatolog Samatović tvrdi da je za to potrebno još nekoliko godina, koliko će i proći vremena dok vakcina počne da se primenjuje u Srbiji.

"Britanci su manje rigidni od Amerikanaca, pa bi kliničko testiranje trajalo nešto kraće. Međutim, naše tržište je relativno malo i da li će i kada početi da se primenjuje kod nas, zavisi od procene farmaceutskih kompanija. Takođe, kada bude počela da se primenjuje, vakcinu će verovatno davati mlađoj populaciji, gde je moguće postići dobre efekte, za razliku od onih koji dugo imaju problem sa karijesom", ističe Samatović.