Pocetna » Nauka


Otkriveno kako šimpanze komuniciraju
  Ocenite članak: 0
pregleda: 432
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-06

Slike iz Otkriveno kako šimpanze komuniciraju Slike iz Otkriveno kako šimpanze komuniciraju


Posmatrajući šimpanze, američki naučnici otkrili „rečnik“ od čak više od 60 „poruka“! Nasuprot uvreženom mišljenju, ove životinje se ne igraju spontano, već se sporazumevaju pokretima koji imaju određeno značenje.

Naučnici su ispitali 4.500 jedinki i otkrili da imaju 66 pokreta tela putem kojih međusobno komuniciraju.U studiji objavljenoj u najnovijem broju naučnog časopisa Karent bajolodži, navode se i primeri komunikacije.

Kada ženka šimpanze pokaže prstom na taban svog mladučenta to znači da ono treba da se popne na njena leđa jer negde idu.

Kada jedan majmun blago dodirne ruku drugog majmuna, to bi značilo „počeši me po leđima“.

Naučnici su otkrili i složeniju komunikaciju među šimpanzama.

Mužjaci se udvaraju ženkama tako što stanu dosta dalje od izabranice i kako bi joj dali znak da im se sviđa, uzmu list s drveta i lagano ga grickaju.Postoji i dvosmislena komunikacija koja zavisi od date situacije. Ako majmun žestoko uhvati za ruku drugog, to može da znači „prekini već jednom“, „hajdemo negde zajedno“ ili „beži odavde“.

U studiji se navodi da su rezultati istraživanja zanimljivi jer se do sada mislilo da se majmuni samo spontano igraju i da ne postoji prava komunikacija i razumevanje među njima.


IZVOR