Pocetna » Zanimljivosti


Pronađena olupina Kolumbove „Santa Marije“?
  Ocenite članak: 0
pregleda: 200
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-14

Slike iz Pronađena olupina Kolumbove „Santa Marije“? Slike iz Pronađena olupina Kolumbove „Santa Marije“?


Više od pet vekova pošto je brod Kristifora Kolumba „Santa Marija“ potonuo u vodama Kariba, arheolozi veruju da su pronašli njegove ostatke u blizini severne obale Haitija.

Ukoliko se ispostavi da su u pravu, kako piše Indipendent, biće to jedno od najvažnijih pomorskih arheoloških otkrića.


Slika koja prikazuje nasukavanje „Santa Marije“ na greben kod Haitija

„Sva geografska, podvodna topografija i arheološki dokazi snažno ukazuju na to da je ovo olupina glavnog Kolumbovog broda 'Santa Marije', rekao je vođa ekspedicije i jedan od najboljih podvodnih arheologa u SAD Beri Kliford.

„Vlada Haitija nam je izvanredno pomogla i sada moramo da nastavimo da radimo sa njima kako bismo sproveli detaljna arheološka istraživanja i izvukli olupinu“, rekao je.

Do sada je Klifordov tim sproveo neinvazivno istraživanje lokaliteta - merenja i fotografisanja.

Identifikovanje broda kao „Santa Marije“ postalo je moguće zahvaljujući otkrićima drugog tima arheologa 2003. koji su locirali ostatke Kolumbove tvrđave u blizini. Uz podatke o lokaciji i zapise iz Kolumbovog dnevnika, Kliford je uspeo da proceni gde se olupina nalazi.

„Uveren sam da će izvlačenje olupine pružiti prve prave pomorske arheološke dokaze o Kolumbovom otkriću Amerike“, rekao je Kliford i dodao da će olupina igrati veliku ulogu u privlačenju još turista na Haiti.

Kliford je, inače, otkrio i izvadio na površinu prvi pravi piratski brod - „Vajdu“ a nedavno je otkrio i brod kapetana Kida u blizini Madagaskara.


Prema tvrdnjama Berija Kliforda, ovo su podvodni ostaci „Santa Marije“

„Santa Marija“ izgrađena je u drugoj polovini 15. veka u Španiji. Kolumbo je 1492. iznajmio brod i otisnuo se preko Kanarskih ostrva u potragu za novim putem za Aziju. Posle 37 dana naišao je na Bahame. Deset nedelja kasnije „Santa Marija“ sa Kolumbom na brodu otplovila je i nasukala se na greben u blizini obale Haitija.

Kolumbo je tu potom izgradio tvrđavu i ostavivši mnoge ljude da je čuvaju sa preostala dva broda se vratio u Španiju da podnese izveštaj kralju Ferdinandu i kraljici Izabeli.


IZVOR