Pocetna » Zanimljivosti


RHMZ očekuje mnogo padavina širom Srbije




  Ocenite članak: 0
pregleda: 652
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-16


Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se danas u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji očekuje 10 do 15 litara, a u ostalim krajevima pet do 10 litara kiše po metru kvadratnom.

Na Kolubari kod Valjeva, Slovca i Belog Broda vodostaj je iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg opadanja.

Na Ljigu kod Bogovadje vodostaj je, kako se navodi u upozorenju Zavoda, iznad upozoravajućeg nivoa sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja.

Na gornjem toku Tamnave kod Koceljeva vodostaj je u stagnaciji i manjem
opadanju, a nizvodno kod Chemanovog Mosta vodostaj se nalazi iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije tokom 16. maja.

Na Ubu vodostaj je u stagnaciji i nalazi se iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja tokom 16. maja.

RHMZ navodi i da je na Savi kod Jamene i Šapca vodostaj iznad granice vanredne odbrane od poplava, a kod Sremske Mitrovice nešto ispod granice vanredne odbrane sa tendencijom većeg porasta do 19. maja.

Na gornjem toku Jadra kod Osečine i Zavlake vodostaj je, kako se navodi, u manjem opadanju, a nizvodno kod Lešnice u stagnaciji i kretaće se iznad granice vanredne odbrane od poplava tokom 16./17. maja.

Na Drini kod h.s. Radalj vodostaj je znatno iznad upozoravajućeg nivoa sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja.

RHMZ upozorava i da je na Jasenici vodostaj iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja tokom 16. maja.
Na Kubršnici, Resavi i Lugomiru granice vanredne odbrane od poplava su prevazidjene sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja tokom 16. maja.

Na Mlavi i Peku vodostaji su iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg porasta tokom 16./17. maja.

Na Belom Timoku kod Zaječara i na Crnom Timoku kod Gamzigrada vodostaji su iznad upozoravajućih nivoa (mere pripravnosti) sa tendencijom manjeg porasta tokom 16./17. maja.

Na slivu Toplice vodostaj će se kretati nešto iznad granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom stagnaciije i manjeg opadanja tokom 16./17. maja.
Na Moravici, Bjelici i gornjem toku Zapadne Morave vodostaji su, kako tvrde u RHMZ-u, iznad upozoravajućih nivoa sa tendencijom manjeg opadanja tokom 16. maja, a na donjem toku Zapadne Morave vodostaj će biti u umerenom porastu tokom 16./17. maja, a zatim u manjem opadanju.

Na Neri, Brzavi i Moravici vodostaji će se približiti upozoravajućim nivoima (merama pripravnosti) tokom 16./17. maja.


IZVOR