Pocetna » Zanimljivosti


Smrtonosne SMS poruke
  Ocenite članak: 0
pregleda: 263
Dodao/la: Stex96
datum: 2013-08-19


Verner Hercog u dokumentarnom filmu pokazuje kako pisanje sms poruka za volanom brzo može da izazove smrtonosne nesreće. Poruka filma "From one second to the next" glasi: ništa nije toliko važno da ne može da čeka.
"Osećao sam se kao u snu", kaže Čendler Gerber, prisećajući se dana kada je ubio troje ljudi. Čendler je izazvao nesreću jer je tokom vožnje pisao i čitao sms poruke. Troje dece je poginulo, a Čendler mora da živi sa osećanjem krivicom do kraja života. "Kako bi bilo lepo kada bih mogao da vratim vreme. Bih bio pažljiviji."

Novi film reditelja Vernera Hercoga verovatno se tiče svih vozača: jer ko nije barem jednom proverio ili napisao neku poruku, na brzaka, dok bi vozio. Poruka filma "From one second to the next" glasi: Ništa nije toliko važno da ne može da čeka.
Hercog nije napravio film posle kog se čovek dobro oseća. "Za mene su snimanja, kako bi Amerikanci rekli, zona u kojoj nema plakanja. Ali sada tokom premijere, oko mene su svi plakali. I ja sam se jedva suzdržao da ne pustim suzu. "

U filmu Ksavijer, dečak iz Milvokija, biva otrgnut iz ruke svoje sestre i zakovan za asfalt. Sedmogodišnjak je paraplegičar. Žena vozač je pre udesa poslala mobilnim poruku "na putu sam". Ksavijerova majka optužujuće gleda u kameru: "I jel je stigla na vreme? To bih je rado pitala".

Publika je posle premijere u Los Anđelesu bila veoma pogođena filmom. Jedan od gledalaca je rekao: "Film mi se dopao. Priznajem da i ja pišem sms dok vozim. Ali film me je ubedio da to više nikada ne radim."

Kampanja filma glasi: "To može da sačeka". Ponuđač mobilne telefonije AT&T je 2010. pokrenuo kampanju koju u međuvremenu podržava više od 200 organizacija, piše DW.

Koliko je neophodno da se nešto promeni u ponašanju američkih vozača pokazuju i rezultati jedne ankete: 49 odsto svih ispitanika koji do posla putuju kolima, priznalo je da pišu i čitaju poruke dok voze, baš kao i 43 odsto svih ispitanih tinejdžera koji sednu za volan.

Verner zna da njegov film neće moći nešto da promeni preko noći. Ipak: "Ako bude sprečena jedna jedina nesreća, ja sam zadovoljan", kaže Verner Hercog.


IZVOR