Pocetna » Nauka


Super-vulkan preti da uništi veliki deo Evrope




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1484
Dodao/la: Asuris
datum: 2012-01-05

Slike iz Super-vulkan preti da uništi veliki deo Evrope Slike iz Super-vulkan preti da uništi veliki deo Evrope


"Uspavani" super-vulkan koji se nalazi na teritoriji Nemačke, sakriven ispod jezera Laher nedaleko od Bona, pokazuje zabrinjavajuće znakove buđenja, a stručnjaci ukazuju na to da bi erupcija mogla da dovede do razaranja većeg dela Evrope, piše Daily Mail.

Nekoliko manjih potresa zabeleženih prošle godine u toj regiji upućuje kako se možda taj super-vukan budi, a vulkanolozi veruju da je super-vulkan pod jezerom Laher aktivan zbog ugljendioksida koji se u obliku mehurića pojavljuje na površini vode.



Ovo "čudovište" koje je sposobno da izbaci milijarde tona magme, eruptira svakih 10 do 12 hiljada godina, a poslednja velika erupcija dogodila se pre 12.900 godina što znači da nova može da se dogodi svakog trena.

Prilikom poslednje erupcije ovaj vulkan je kamenjem i pepelom prekrio više od 1000 kvadratnih kilometara, a stručnjaci smatraju da bi erupcija mogla dovesti do razaranja širokih razmera, masovnih evakuacija pa čak i kratkotrajnog globalnog hlađenja jer bi pepeo blokirao sunce.



Eksplozija supervulkana uticala bi na ogromno područje Evrope koje bi se protezalo od zapadnih obala Velike Britanije, severa Danske, na jug do sredine Apeninskog poluostrva i na istok do Slovačke.

Vulkan slične veličine i snage, Mount Pinatubo na Filipinima, eruptirao je 1991. godine i to je bila najveća erupcija prošlog veka. Izbacio je deset milijardi tona magme, 20 milijardi tona sumpor-dioksida, 16 kubnih kilometara pepela koji je uzrokovao globalni pad temperature za pola stepena.

Pogledajte kako izgledaju mehurići ugljendioksida zbog kojih su stručnjaci zabrinuti.

Pogledajte video...