Pocetna » Nauka


Tel Aviv uvodi „nebeski“ javni prevoz
  Ocenite članak: 0
pregleda: 294
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-29

Slike iz Tel Aviv uvodi „nebeski“ javni prevoz Slike iz Tel Aviv uvodi „nebeski“ javni prevoz Slike iz Tel Aviv uvodi „nebeski“ javni prevoz Slike iz Tel Aviv uvodi „nebeski“ javni prevoz


Izrael namerava da uvede „nebeske“ automobile do 2016. godine. Ukoliko se pokaže uspešnim, prototip iz Tel Aviva postaće osnova za veći, komercijalni tranzitni sistem.Na ovom projektu rade kompanije "Israel Aerospace Industries" i "SkyTran" iz Kalifornije. Mreža „puteva“ od 500 metara, po kojima će se kretati ovi automobili biće konstruisana na terenu kompanije, koji se nalazi u Tel Avivu.Sistem uključuje kompjuterski kontrolisane lebdeće automobile za dve osobe, koji se kreću po jednoj vrsti pruge na visini uz pomoć tehnologije magnetne levitacije. Automobili će se testirati pri brzini od 70 kilometara na sat.

Kako objašnjava direktor kompanije "SkyTran" Džeri Sanders, ovaj sistem omogućava vozilima da se kreću i do 240 kilometara na sat.Cilj kompanije je da učine prevoz putnika revolucionarnim, sigurnim i ekonomičnim, uz zaštitu okoline.

Ukoliko prototip bude uspešan, Tel Aviv će dobiti mrežu ukupne dužine 200 kilometara. Nakon toga može da se očekuje izgradnja veoma slične mreže u Francuskoj, Indiji i Americi, u San Fransisku.Za održavanje celog sistema i pokretanje automobila neophodno je malo energije. Potreban je samo inicijalni električni naboj da ih pokrene do brzine od 20 kilometara na sat, nakon čega zbog magnetnog polja vozilo postepeno ubrzava.

Uprkos činjenici što deluje kao nešto što je iskočilo iz naučnofantastičnih filmova, ovaj sistem prevoza je predložen još 1990. godine. Nažalost, još nigde nije realizovan.


IZVOR