Pocetna » Film


The Strain




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1682
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-07-17


Zašto će "The Strain" zauvek promeniti način na koji posmatrate Vampire?


Dok je stvarao The Strain, Gilermo del Toro zamislio je priču kao televizijsku seriju. Bila je to 2009. i adaptacije Hellboy i Blade II su već bile iza njega. Iz tog razloga i nije iznenađenje kada se, ne mogavši da pronađe kupca za The Strain, odlučuje da u saradnji sa piscem Čak Hoganom originalni scenario pretoči prvo u literalnu triologiju pa zatim u 24. epizode stripa za Dark Horse Comics.

Boing 777 sleće na JFK. Na pola piste samo se zaustavlja. Svi prozori su zatamnjeni. Sva svetla su ugašena. Sva komunikacija sa avionom je utihnula. Znak za uzbunu prosleđen je Centru za kontrolu bolesti. Dr. Efraim "Ef" Gudveder, vođa Canary projekta, tima za brze intervencije koji istražuje biološke pretnje, odgovara na poziv i ukrcava se na avion.


U isto vreme, u zalagaonici u španskom Harlemu , bivši profesor i preživeli iz Holokausta, Avram Setrakian, zna nešto se dešava. On zna da je vreme došlo, da rat je na pomolu.

Tako počinje bitka epskih razmera dok se vampirski virus koji je zarazio Njujork širi ulicama. Ef, kojem se pridružuje Setrakian i šarena plejada boraca, u potrazi za načinom da zaustave zarazu i spasu grad – grad u kojem je i njegova žena kao i njegov sin – pre nego što je prekasno.

Čim je knjiga dospela na Top 10 New York Times listu počeli su da pristižu pozivi u vezi sa pravima i u novembru 2013. televizijski gigant FX poručuje prvih 13. epizoda prve sezone, jedne od najisčekivanijih serija ove godine.

Još jedna u nizu vampirskih franšiza posle True Blood, Vampire Diaries i neizostavne Sumrak Saga, moglo bi se pomislti. Ipak, del Toro, koji lično nadgleda svaki kadar u seriji, vraća na TV mnogo manje ljubazne i svetlucave vampire, parazite, fokusirajući se na biologiju vampira, opisujući životni ciklus vampira i detaljno analizirajući fizički prelaz čoveka u vampira. Vektor vampirizma polazi od kapilarnog crva, koji, od trena kad dospe u krvotok domaćina (bilo preko vampira koji se hrani ili direktnog izlagnja preko rane ili otvora), unosi neizlečivi i brzo šireći virus. Manipulišući genima domaćina, virus uzrokuje veliki broj fizičkih promena na čoveku.

Kako bi povukli jasnu crtu između knjiga, stripa i serije, Del Toro i izvršni producent Karlton Kjuz (Lost) vode svakodnevne dogovore koliko je skretanje sa originalnog materijala dozvoljeno. Na primer, u seriji se pojavljuju novi likovi, dok su neki iz knjige ubijeni na samom početku serije. Šta više, kako bi na pravili što veću razliku, Del Toro i Kjuz planiraju da prošire tri knjige na pet sezona, ukoliko serija doživi uspeh kao što je i knjiga. Svetska premijera serije The Strain planirana je za 13. jul.


IZVOR