Pocetna » Film


’Venera u krznu’ novi film Romana Polanskog




  Ocenite članak: 0
pregleda: 814
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-03-17


Polanski nas ni u jednom trenutku ne izvodi iz pozorišta svojom adaptacijom teksta Davida Iva o seksualnim igrama, ali dodaje eleganciju i duhovitost rediteljskim postupkom.

Roman Polanski nastavlja da se igra! Film, inspirisan knjigom, sa samo dva glumca, predstavlja suštinu glume, scene i teksta! Korak dalje u fenomenološkom smislu. Ovo je film za sladokusce, prvenstveno obožavaoce pozorišta ili, bar, Polanskog! Nije laka zabava, već intelektualna relaksacija, u kojoj glumci briljiraju dokazujući koliko je njihov zanat odgovoran, produhovljen i intelektualno inspirišući. Roman ’Venus in fur’ je objavljen 1870, i poznat je po tome što je u jezik uveo pojam mazohizam. Scenario koji potpisuje Polanski adaptacija je teksta Davida Iva, a čitav film postavljen je kao savremeni pozorišni komad za dva lica. Njegovo polazište su seksualna fantazija Zahera - Mazoha i njegovi fetiši vezani za žene koje su dominantne i nose krzno.

Tomasa (pozorišnog reditelja koji traga za glavnom glumicom u svom komadu) igra Matje Amalrik, a u liku tajanstvene i agresivne Vande vidimo Emanuel Senje, suprugu Polanskog. I mada smo se već toliko puta uverili u majstorstvo velikog reditelja, ali i ’sado-mazo’ motive u njegovim filmovima (’Krvoproliće’, ’Devojka i smrt’, ’Gorki mesec’...), njegova crnohumorna verzija ’Venere u krznu’ mogla bi da bude radikalno čitanje knjige.

Igra manipulacije u koju stavlja svoje junake, ali i publiku, kreće od Mazohovog ličnog iskustva - poznato je da je pisac sa svojom ljubavnicom, baronicom Fani Pistor potpisao ugovor po kome će biti njen seksualni rob šest meseci. Vrhunac igre postaje bolna travestija, kada Polanski na kraju u Tomasu otkriva Vandu. Taj obrt, međutim, koliko radikalan u odnosu na književno delo, ipak nije toliko neočekavan u ovom filmu.

Polanski se poigravao ulogama polova i priznao da je ’Venera u krznu’ satira o seksizmu. ’Do sada nisam snimio film na francuskom, ali kada sam pročitao komad, rekao sam sebi da je u pitanju uloga za Emanuel, a da bi ona najbolje izrazila karakter, film je morao biti na francuskom’ – izjavio je Polanski.

’Venus in fur’ je dobio ’francuskog Oskara’ za režiju, a u našoj zemlji premijerno je prikazan na FEST-u.


IZVOR