Pocetna » Zdravlje


Vestacka ruka




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1254
Dodao/la: badule
datum: 2011-05-21


Posle nesreće na motociklu, život se promenio za Milorada Marinkovića i stavio ga pred možda i najveći izazov. Ovaj mladić rešio je da potpuno nepokretnu ruku amputira i zameni je bioničkom.

Ovaj 26-godišnji državljanin Srbije koji živi u Austriji ozbiljno je povređen 2001. godine kada je pao sa motocikla. Deset godina kasnije, rešio je da amputira nepokretnu ruku i ugradi bioničku.

Amputaciju je obavio bečki hirurg profesor Oskar Acman.

“Ova operacija promeniće mi život. Živeo sam deset godina sa nepokretnom rukom i pomirio sam se s tim da mi ne može biti bolje. Jedini način je da je odsečem i ugradim novu”, objašnjava Milorad.

Milovu novu ruku napravila je nemačka protetička kompanija “Oto Bok” i ona će moći da reaguje na signale iz mozga, hvata predmete, pa čak i štipa.

“Da bi se uverio kako to funkcioniše, na njegovu ruku sam mu priključio bioničku. Bio je veoma uzbuđen tokom probnog perioda”, otkriva profesor Acman.

Međutim, pregovori oko transplantacije trajali su više od dve godine. Ali pre nego što je sve realizovano, kako pojašnjava profesor, raspravljao je etički bord Univerziteta u Beču, Međunarodni etički komitet, kao i tim lekara bolnice. I svi do jednog su se složili sa operacijom.

Prvo je urađena amputacije ruke, i to 28. aprila ove godine. Zahvat je trajao sat i 45 minuta. Posle nekoliko dana uradio sam transplantaciju mišića.

"Ta intervencija trajala je pet do šest sati", ističe dr Acman.
Nakon toga Milorad je nekoliko dana vežbao na monitoru kako da koristi elektronske signale, a od pre tri nedelje je kući i dobro se oseća.