Pocetna » Zdravlje


Za jake i zdrave kosti
  Ocenite članak: 0
pregleda: 387
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07
Zdrave kosti su preduslov kvalitetnog života, zato bi o njima trebalo voditi računa od rane mladosti da bismo u starosti bili vitalni. S godinama one postaju krte, lakše se lome, sporije zarastaju, a to se može odložiti ili ublažiti pravilnim odabirom namirnica i fizičkom aktivnošću.

Oboljenja kostiju uglavnom se javljaju zbog nedovoljnog unosa kalcijuma, odnosno loše apsorpcije ovog minerala, što se događa i ako smo pod stresom pa postoji disbalans u radu hormona. Osim kalcijuma, i nivo vitamina D, kao i nivo magnezijuma, igra važnu ulogu za kosti.

Dobri izvori kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi, zeleno povrće, orašasti plodovi i semenke. Vitamin D podiže imunitet i pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum, zato je neophodno izlagati se direktno sunčevim zracima bez krema sa zaštitnim faktorom, ali naravno, kada sunce nije jako. Iskoristite prijatne jesenje dane da što više vremena provedete na svežem vazduhu, a najmanje jedan čas dnevno.

Pored ishrane i sunčanja, za kosti je vrlo važna Fizička aktivnost. Starije osobe i one koje imaju probleme sa osteoporozom trebalo bi da izbegavaju trčanje, fudbal, skijanje i voženje rolera jer to opterećuje kolena, idealne za njih su vežbe razgibavanja, vožnja bicikla, plivanje, akvabik, joga, pilates i, naravno, duge šetnje.