Pocetna » Zanimljivosti


Zašto neke ptice lete u formaciji latičnog slova V? Rešena zagonetka.
  Ocenite članak: 0
pregleda: 226
Dodao/la: Gale
datum: 2014-02-16

Slike iz Zašto neke ptice lete u formaciji latičnog slova V? Rešena zagonetka.


Naučnici Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu rešili su viševekovnu zagonetku: zašto neka jata ptica lete u obliku latiničnog slova V i ispostavilo se da ustvari na taj način mudro štede energiju!Vozači takođe znaju da mogu da uštede gorivo tako što će pratiti veliki kamion, jer on razbija i gura vazduh oko sebe praveći delimični vakuum, te vozilo iza kamiona nailazi na znatno manji otpor.

Kako kaže istraživač sa Kraljevskog veterinarskog koledža Stiven Portugal, ptice su ovaj zakon fizike shvatile mnogo pre ljudi.

Portugal i njegov tim postavili na ptice iz jata ćelavih ibisa uređaje za praćenje nalik na GPS i akcelerometar, odnosno merač ubrzanja za praćenje zamaha krila.
Rezultati su pokazali da ptice koriste vrhove krila ptica ispred sebe, koje prave vazdušnu struju, i tako se uzdižu.

Naučnici su pretpostavljali da ptice nalaze neke prednosti leta u latiničnoj V formaciji, ali još niko nije shvatio mehanizam, kojim bi to moglo biti zabieženo.
Uz pomoć austrijske grupe za zaštitu "Valderaptim" i njihovih letelica sa mikrosvetlima, britanski naučnici su pratili migraciju ptica u Italiju.Uređaji za praćenje bili su toliko precizni da su u stvarnom vremenu beležili poziciju i brzinu svake ptice u jatu, dok je akcelerometar slao informacije o tome kojom brzinom i jačinom ptice zamahuju krilima.

Naučnici su zatim napravili simulaciju njihovih kretanja na kompjuteru. Profesor Džim Ašervud kaže da je bio impresioniran time kako je svaka ptica bila u stanju da "odgovori" na pokrete ptice ispred nje i da iskoristi mnoge zakone fizike, odnosno dinamike fluida.

Naučnici sada planiraju da istraže - na koji način ptice odlučuju ko predvodi jato na njihovim godišnjim migracijama širom Evrope!


IZVOR