Pocetna » Ljubav i Sex


Žene se odale piću: Sve više muškaraca zbog toga traži razvod




  Ocenite članak: 0
pregleda: 737
Dodao/la: Jovica94
datum: 2013-04-05


Nekada su muškarci bili ti koji su išli na piće posle posla, ali sve više žena usvaja tu naviku. Iako više piju preko dana, žene uspevaju da završe sve obaveze na vreme, pa ovaj problem nije toliko očigledan.
Porodični stereotip da su muškarci ti koji više piju, kao i glavni krivci za raspad braka zbog alkohola danas se menja, tvrde advokati iz britanske firme Slejter end Gordon. Otkrivaju da je u proteklih pet godina zabeležen porast od 70 posto muških zahteva za razvod jer im žene piju.

Ta pojava se popularno naziva "Seks i grad sindrom pijenja", prema komu žene alkohol koriste svakodnevno kao sredstvo opuštanja.

Fenomen je sve više prisutan u razvijenim zapadnim zemljama, posebno kod žena u 40-im i 50-im godinama, koje uprkos svakodnevnom uživanju u čašici uspevaju da pozavršavaju svoje obaveze, pa spadaju u grupu "funkcionalnih alkoholičara".

U tim slučajevima žene ostaju na piću posle posla, a prisutnost njihovih koleginica doprinosi atmosferi umerenog pijenja. Ipak, postoji i velik broj žena koje nastavljaju da piju kod kuće.

Nekoliko čaša vina za večeru ili flaša žestokog pića skrivena ispod sudopere jamče im beg od stresa, ali i put u pravu zavisnost, upozoravaju psiholozi.

"Uzroci pijenja su različiti, kod nekih su povod finansijske nesigurnosti, preopterećenost obavezama ili uopšte nezadovoljstvom životom. Muškarci često nevoljno priznaju stvaran razlog za razvod," kaže advokat Amanda Mekalister.

Dodaje i da je tradicionalna predstava muškarca koji nakon posla ostaje na piću s prijateljima danas podjednako česta pojava kao i izlazak žena s prijateljicama, koji obavezno uključuje alkohol.


IZVOR