• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Tehnicki deo » Internet » Linux operativni sistem
Linux operativni sistem



  Sovko



124
poruka na forumu
152 1732



post # 1 | 2023-10-04 , 5:56 PM

Linux je operativni sistem za računare i njegovo jezgro. Jedan je od najpoznatijih primera slobodnog softvera i razvoja putem otvorenog koda. Za razliku od drugih operativnih sistema (kao na primer Windowsa i Mac OSa) njegov kod je dostupan javnosti i svako ima pravo da ga slobodno koristi, menja i redistributira.

Ukratko bilo da imate slabije laptopove ili klasične PC-eve ili ne i ako kompjuter koristite mahom za rad na internetu instalirajte linux os i nećete pogrešiti uopšte. Prednosti linuxa os-a su sledeće: linux je sistemski lak operativni sistem mnogo manje zahtevan od windowsa na njemu sve munjevito brzo radi počev od uključivanja kompjutera i podizanja sistema do samog rada pa do isključivanja kompjutera.Čak šta više još ako ga instalirate na SSD izvlačite maksimum mada i na HDD-u brzo radi.

Ko hoće da predje na linux ja predlažem distribuciju linux mint cinnamon - kompletan je,vrlo lak za koriščenje. Sam linux ima mahom sve programe koje ima i windows dobro neke ima zamenske ali to je bukvalno to. U početku će vam većina stvari izgledati komplikovano ali brzo ćete naučiti- sve u svemu za osnovni rad na internetu na linuxu treba vrlo malo.

Izgled linux mint cinnamon-a:

upload images online


Poruku je menjao/la Sovko - Sreda, 2023-10-04, 6:00 PM


Forum » Tehnicki deo » Internet » Linux operativni sistem
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]