Pocetna » Zanimljivosti


Nemci 20 godina nameštali cenu piva




  Ocenite članak: 0
pregleda: 754
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-20


Nemačka -- Nemačke pivare suočene su sa optužbom da su napravile kartel i poslednjih 20 godina dogovarale cenu piva, piše nemački list "Fokus".

U izveštaju Savezne kancelarija za zaštitu tržišta, u koji je "Fokus" imao uvid, nemačke pivare su nameštale cenu omiljenog pića Nemaca i sada im preti kazna od nekoliko stotina miliona evra.

Kako list navodi, u januaru ove godine Folker Kuhl, direktor "Veltins pivare", rekao je da su se prvo najveći proizvođači dogovorili da podignu cene piva i da su zatim u taj dogovor uključivali i manje proizvođačima.

Sumnje o postojanju pivskog kartela u Nemačkoj prisutne su već neko vreme, ali najnovije informacije otkrivaju koliko bi ova afera mogla da bude velika. Sumnja se da se nemački pivarski konglomerati o cenama dogovaraju već skoro dve decenije.

"Fokus" navodi da se do sada sumnjalo da je nedozvoljeni kartel nemačkih pivara postojao u peridu od 2006. od 2008. godine, ali da izveštaj Savezne kancelarija za zaštitu tržišta ima više od 100 strana dokumentacije o istrazi i da bi sve ovo moglo da bude samo vrh ledenog brega.


IZVOR


0   Spam
Stex96   (2013-08-21 0:23 AM) [Sadrzaj]
Nemacka piva i srpska piva su najbolja.