Pocetna » Zanimljivosti


Otkriveno gnezdo beba dinosaurusa
  Ocenite članak: 2
pregleda: 608
Dodao/la: Nesa
datum: 2011-12-03


Gnezdo, prečnika 0,7 metara i staro oko 75 miliona godina, sadrži fosilizovane ostatke 15 mladunaca protoceratopsa, rođaka triceratopsa.<br>Kako je izgledala beba dinosaurus u svojoj kućici od jajetaU Mongoliji je pronađeno gnezdo puno fosilizovanih beba dinosaurusa koje će omogućiti paleontolozima da preispitaju teoriju o tome kako su se ti drevni reptili brinuli o svojim mladuncima.
Gnezdo, prečnika 0,7 metara i staro oko 75 miliona godina, sadrži fosilizovane ostatke 15 mladunaca protoceratopsa, rođaka triceratopsa. Pronašao ga je u drevnoj peščanoj dini u formaciji Džadohta mongolski paleontolog Pagmin Narmandah.
Za razliku od drugih koja su pronađena sa fosilizovanim jajima, ovo gnezdo sadrži mladunce koji su bili stari oko godinu dana kada su uginuli."Mislimo da postoji dobar dokaz da su se dinosaurusi brinuli za svoje mladunce jer su oni bili na okupu u gnezdu", kaže Dejvid Fastovski, paleontolog sa Rod Ajlend univerziteta i koautor članka o pronađenom gnezdu, objavljenom u časopisu "Paleontologija""
To nisu dinosaurusi koji su se tek ispilili", navodi on, dodajući da to upućuje na zaključak da su se rodilelji brinuli o njima duže vreme.Naučnici su prvo verovali da su se dinosaurusi ponašali prema mladuncima kao što to čine krokodili, tj. da su polagali jaja i napuštali gnezdo u potrazi za hranom. Kasnije su promenili mišljenje, smatrajući da su dinosaurusi podizali svoje mladunce na način na koji to čine mnoge ptice.
Protoceratopsi su bili biljojedi i nalik pticama, dugi oko dva metra. Živeli su u peščanom okruženju u centralnoj Aziji, na mestu današnje pustinje Gobi.0   Spam
Asuris   (2011-12-11 6:22 PM)
extra smile