• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Psihologija, drustvo i religija » Astralna projekcija (vasa iskustva molim :))
Astralna projekcija


2602
poruka na forumu
1596 7677post # 1 | 2012-05-12 , 1:48 PM

O ASTRALNOJ PROJEKCIJI

Astralna projekcija je sposobnost voljnog napuštanja fizičkog tijela, prebacivanjem svesti u astralno tijelo i korištenje astralnog tijela za boravak na fizičkoj i astralnoj ravni. Ovo je magično određenje astralne projekcije proisteklo iz magičnog pogleda na svet koji govori o tome da pored materijalnog sveta na kome boravimo postoji još nekoliko viših svjetova - astralni, mentalni i božanski. Nalik lutki babuški čovjek ima i nekoliko tijela prilagođenih za boravak na višim svjetovima - astralno, mentalno i božansko. Zajednička komponenta je svest koja je jedinstvena i bez obzira ne tijelo u kome boravi.
Prema magičnoj teoriji viši planovi i utiče na niže. Dakle, besmrtno božansko biće je slobodno od bilo kakvog oblika. Prilikom procesa inkarnacija ono prvo dobiva mentalno tijelo, zatim astralno i na kraju prilikom začeća i razvoja u materici fizičko tijelo. Božansko biće boravi na božanskoj ravni u božanskom tijelu. Zatim se spušta u mentalno tijelo koje sadrži sve informacije o karmičkim spletovima, napretku duše tokom prethodnih radova na višim ravnima i nivou dostignutom u prošlim životima. Mentalno tijelo također obuhvata i dalji pravac razvoja i učenja, misiju u narednom životu, ponekad nazvanog i karmički zadatak ili istinska volja. Ono je riznica iskustva i znanja stečenog u životima na zemlji, drugim planetima i višim božanskim ravnima. Adepti koji ostvare kontakt sa svojim mentalnim tijelom a time i sa zapisima o prošloj karmi, životnoj misiji i daljem pravcu djelanja na materijalnoj i višim ravnima, ponekad to iskustvo nazivaju kontakt sa višim Ja, Jastvom, Sebstvom ili Svetim Anđelom čuvarem.

Mentalno tijelo dalje gradi astralno tijelo da bi u njega procesiralo informacije i slike važne za rast i razvoj tjelesnih, psihičkih i duhovnih funkcija. Ono djeluje na astralno tijelo u zavisnosti od potrebnog karmičkog pravca razvoja i samog kapaciteta astralnog tijela. Informacije iz mentalnog tijela se u astralnom tijelu uobličavaju kroz slike, misli, osjećanja, snove i vizije koje osoba doživljava u svom psihičkom svetu.
Svest inkarnirana u astralnom tijelu se dalje povezuje sa odabranim roditeljima, sredinskim okruženjem i omogućava gradnju potrebnog fizičkog tijela i za ispoljavanje na materijalnoj ravni i kasnije izvršavanje karmičkog zadatka ili životne misije.
Prilikom smrti proces je obrnut. Fizičko tijelo umire a svest bića nalik dubokom transu ili snu biva prebačena u astralno tijelo. Svjetlosna vrpca koja povezuje astralno i fizičko tijelo se prekida. Astralno tijelo kao nosilac svesti boravi na astralnom nivou najmanje četrdeset dana po smrti. Nakon toga svest biva prebačene u mentalno tijelo a astralno tijelo se razlaže na astralne čestice slično kao što se i fizičko tijelo raspada. Astralno tijelo koje je napustilo svest i prebacila se u mentalno tijelo naziva se ljuštura. Koristeći analogiju sa suvremenom tehnologijom napušteno astralno tijelo je najviše nalik video kaseti. Kontaktiranjem ljuštura kroz različite oblike spiritualizma, vidovitosti ili u astralnoj projekciji utvrđeno je da one sadrže sva sjećanja, misli, osjećanja i znanja preminule osobe. Međutim one su nežive jer u njima više nema svesti božanskog bića.
Moderan naziv koji se u parapsihološkoj literaturi koristi za astralnu projekciju je izvantjelesno iskustvo.
S druge strane, psiholozi ovaj fenomen nazivaju lucidno sanjanje. Oni ga određuju kao stanje u kome je osoba tokom sna svjesna da sanja i može po svojoj volji da mijenja sekvence sna i da utiče na izbor simbola i predjela u kome boravi.
Danas se među istraživačima vode sporovi da li je izvantjelesno iskustvo i lucidno sanjanje ista ili različita pojava. Pristalice samo izvantjelesnog iskustva smatraju da je to drugačija pojava jer se tokom nje, osoba u stanju transa izdvaja svest iz fizičkog tijela i boravi na materijalnoj ravni. Ona može da promatra svoje tijelo, prostor oko sebe i da istražuje bližu ili dalju okolinu. Zatim se svjesno vraća u fizičko tijelo i izlazi iz stanja transa. S druge strane oni smatraju da je lucidno sanjanje samo posebna vrsta vrlo živog sna koja je rezultat djelovanja nesvjesnog aspekta ljudske psihe.

Ja vjerujem da je i izvantjelesno iskustvo (ranije u magičnim knjigama nazivano direktna astralna projekcija) i lucidno sanjanje (svjesnost ostvarena u snovima) potpuno isti fenomen. Razlika je jedino u razini na kojoj se dešavaju. Tokom izvantjelesnog iskustva astralno tijelo boravi na zemaljskoj ravni a tokom sna na nižim ili višim astralnim nivoima. To potkrepljuje iskustvo da se iz direktne projekcije na fizičku ravan astralno tijelo veoma lako uzdiže na astralne ravni i obrnuto, iz bilo koje astralne ravni moguće je za iskusnog praktičara da se spusti na fizički novo.
Svi mi stalno boravimo na astralnom planu u astralnom tijelu tokom spavanja. Svi se astralno projektujemo nekoliko puta svake noći ali nismo toga svjesni. Čovjeku je neophodno da sanja, odnosno da provede izvjesno vrijeme u astralnom svetu, tokom dnevno noćnog perioda. Poznata je činjenica da je čovjeku potrebno sanjanje i da već posle tri dana nespavanja počinju da se javljaju psihotične krize u njegovom ponašanju.

Added (2012-05-12, 12:35 PM)
---------------------------------------------
uvjek su me zanimale ovokve stvari pa da cujem vasa misljenja a ja cu kad mi se bude dalo pricati o svojim iskustvima

Added (2012-05-12, 12:48 PM)
---------------------------------------------
ASTRALNO TJELO

Astralno tijelo je načinjeno od fine astralne materije i isto tako realno kao i fizičko. Ono je njegov duplikat i kada se promatra može izgledati bolje ili lošije od fizičkog tijela, zavisno od zdravlja, moralnih i duhovnih karakteristika vlasnika. Kad je sklopljeno sa fizičkim tijelom njegova radijacija je kod prosječnog, zdravog čovjeka nekih metar od sredine tijela i izgleda kao raznobojna blještava kugla koja ga obavija sa svih strana. Vidovnjaci ovo zračenje iz astralnog tijela nazivaju aura i po njegovom stanju i bojama mogu se čitati raspoloženje, osjećanja, vrsta misli i duhovni nivo pojedinca.

Primjer - Napustila sam fizičko tijelo i krenula da posjetim poznanicu u inostranstvu koja me je zamolila za pomoć budući da su ljekari konstatovali neku neodređenu bolest koju nisu uspijevali da liječe a ona je svakim danom bila sve slabija i iscrpljenija. Kao astralna kapija poslužila mi je njena fotografija koju mi je poslala u pismu. Kroz nekoliko trenutka našla sam se pored njenog kreveta. Vidjela sam da joj je aura vrlo loše tamno zelene boje sa smeđim mrljama. Sa desne gornje strane primijetila sam neko malo zlatasto biće koje je nečim nalik pipku prikačeno za donji dio njene kičme. Prišla sam mu i vidjela da ima obrise bebe ali na moje zaprepaštenje lice namrgođenog muškarca.
Astralno tijelo, budući da je od astralne materije, može kada boravi na astralnim nivoima da mijenja izgled i boju. U okviru magične tradicije to se naziva preuzimanje božanskih oblika. Što to praktično znači. Ukoliko ste dovoljno uvježbani, na astralnom planu možete da preoblikujete svoje astralno tijelo da izgledate kao predmet, kamen, simbol, biljka, životinja, da budete drugog pola, da izgledate nalik poznaniku ili slavnoj ličnosti ili odabranom božanstvu. Ukoliko se sjetite svojih snova, ova moć vam neće izgledati tako neobična. Kada poprimite odabrani oblik vaša svest najvećim dijelom ostaje ista ali možete prijetiti upliv karakteristika svesti preuzetog oblika.
Primjer - Nalazim se u astralnoj projekciji. Oko mene je plavo kupatilo a kroz prozor vidim neki orijentalni grad. Ulazi čovjek koji izgleda prijateljski i simpatično. On mi prilazi a ja udišem neprijatni miris. Postajem svjesna opasnosti u istom trenutku kada me on energetski napada i pruža pipke nalik hobotnici, da me ščepa za solarni pleksus. U trenu moje ruke postaju lavlje šape sa kandžama i ja ga udaram i borim se sa njim.

Postoji mnogo nesuglasica u vezi toka iz koje čakre se projektuje astralno tijelo, odnosno sa kog mjesta napušta fizičko tijelo. Najčešće se u literaturi navodi tjemena čakra i solarni pleksus. Moje iskustvo je da se astralno tijelo može projektovati iz svake čakre zavisno od njegovih potreba, dominantne duhovne energije, snage astralnog tijela i astralnih vibracija. Početnici se najčešće projektuju iz nižih čakri, genitalne, repne i solarnog pleksusa. Tek kasnije se ostvaruju projekcije iz viših čakri. Nije važno u kom položaju spavate, astralno tijelo se može izdvojiti i sa leđne, prednje strane ili sa boka.

Astralno tijelo je sa fizičkim tijelom spojeno svjetlosnom vrpcom na nivou one čakre iz koje se projektuje. Često se postavlja pitanje da li možete da umrete ako se prekine svjetlosna vrpca tokom astralne projekcije. Ne, to nije moguće. Trenutak vaše smrti i prekidanja svjetlosne vrpce i oslobađanja astralnog tijela od fizičkog je karmički uslovljen i nema nikakve veze sa tim da li prakticirate svjesnu astralnu projekciju ili ne.

Postoji nekoliko stvari koje treba da znate u pogledu svjetlosne vrpce.
a) Svjetlosna vrpca je vidljiva samo na ravni zemlja-zemlja i na jako niskim astralnim ravnima. Ukoliko postanete svjesni u snu nećete je vidjeti jer se tada nalazite na mnogo višim astralnim ravnima. Također, ukoliko se projektujete direktno iz fizičkog tijela i brzo probijate astralne ravni također nećete uspeti da je spazite.
b) Svjetlosna vrpca je vidljiva samo nekih 6 do 10 metara od fizičkog tijela. To bukvalno znači da kada hodate na ravni zemlja-zemlja po svom stanu već u sljedećoj prostoriji više nećete moći da pratite astralnu vrpcu.
c) To što je ne vidite ne znači da se sa njom nešto loše dešava ili da je prekinuta ili da niste u projekciji. Jednostavno, ona je od fine materije i postaje nevidljiva uslijed navedenih uzroka.
d) Kada smo blizu fizičkog tijela, recimo na nekih 3-4 metara svjetlosna vrpca je debljine novčića i vidimo kako je zategnuta i povezana sa fizičkim tijelom. Bjeličasta je ali ako se u nju zagledate možete primijetiti promjenu u skali duginih boja. Kada je dodirnete osjetiti ćete lake, hladne i fine vibracije, kao kod blagog elektriciteta. Kako se udaljavamo od fizičkog tijela ona postaje sve tanja i prozirnija dok u jednom trenutku utvrdite da ne možete više da je vidite. Prema nekim istraživanjima astralno tijelo je teško oko 80g, mada neki adepti tvrde da se ta težina može povećavati. U astralnom tijelu imate moć da na fizičkom planu promatrate karakteristike prostora i aktivnosti ljudi i da pomjerate sitne predmete.
Ipak, pravi svijet astralnog tijela je astralna ravan, tako da se ono tek na njemu nalazi u svojoj prirodnoj sredini. Na tom nivou astralno tijelo je nosilac svesti i ima sve karakteristike i moći astralnog stanovnika. Ono može da se penje na različite nivoe i da skuplja snagu i stiče iskustva. Duhovni rad na astralnom planu, se u okviru zapadnog hermetizma, bazira na usponu razinama i osvajanju jedne po jedne od 32. astralne staze ili kapije, odnosno područja univerzuma. Uspješnost i domet u tom magičnom poduhvatu zavisi od snage astralnog tijela, dostignutog nivoa svjesnosti i od toga koliko je kadro da bude propušteno u određeni dio astralnog Drveta života. Pod tim podrazumijevam ne samo znanje i moć već i moralne karakteristike astralnog putnika.

KAKO SE ODVIJA ASTRALNA PROJEKCIJA

Kao što je fizičkom tijelu neophodno da boravi na fizičkom planu i da budu zadovoljene njegove egzistencijalne i druge potrebe, tako je i astralnom tijelu nužno da određeno vrijeme boravi na astralnom planu.
Astralno tijelo se odvaja od fizičkog tijela kroz nekoliko faza.

1. Uspostavljanje veze sa astralnim planom i usklađivanje vibracija.
Fizičko tijelo se relaksira, opušta i polako priprema za san a astralna čula počinju da se bude što može da rezultira sljedećim osobenostima. Hipnogeno stanje je karakteristično za ovu fazu. Gledamo figure, slike, pejzaže na mentalnom ekranu koje su u stvari predjeli astralnog plana. Astralne oči se otvaraju pa možemo da imamo utisak da vidimo sobu zatvorenih očiju. Javljaju se snažni svjetlosni bljesci koji su pred signal izdvajanja astralnog tijela. U ovom periodu mogu se čuti različiti astralni zvuci - visoka frekvencija, šištanje nalik televizoru sa nenamještenim kanalom, glasovi i cjele rečenice, muzički tonovi i čitave muzičke fraze, različiti instrumenti... Možemo također da imamo utisak da vjetar puše kroz našu sobu iako je sve zatvoreno, da osjetimo laki dodir po glavi ili nekom dijelu tijela. Neki studenti izvještavaju o promijenjenom ukusu u ustima, često metalnom i različitim mirisnim fenomenima.
2. Prebacivanje svesti iz fizičkog u astralno tijelo.
Pri običnom spavanju u ovoj fazi obično gubimo svest i tonemo u san. Nismo svjesni daljih dešavanja koja, kada se prate budnom sviješću, mogu da budu prilično fizički i psihički neprijatna.
Tijelo je zapalo u stanje ukočenosti i obamrlosti. Kao da smo paralizirani, ne možemo da pomjerimo ni jedan dio tijela. Ova fizička ukočenost je neophodna da bi se astralno tijelo izdvojilo od fizičkog i traje vrlo kratko, mislim svega nekoliko minuta. U ovoj fazi ne možemo da pokrenemo ni jedan dio tijela a ako bi to nekako i uspeli vratili bismo se na prethodnu fazu.
Ponekad se ljudima dešava da se probude u ovoj fazi, bilo kada se astralno tijelo izdvaja ili vraća u fizičko tijelo i to je najčešće prilično šokantno iskustvo. Prije svega zato što imamo doživljaj da smo paralizirani i da ne možemo da pokrenemo ni mali prst. Naglasiti ću još jednom, ovo je prirodna faza u izdvajanju astralnog tijela i nema razloga za paniku, opustite se i za nekoliko minuta ćete se ili projektovati ili uspeti sasvim spontano da pokrenete fizičko tijelo. Ukoliko dopustite strahu da vas preplavi samo ćete nepotrebno produžiti ovo stanje.
Nakon što je fizičko tijelo obamrlo, astralno tijelo se izdvaja prvo na nivou određene čakre. O tome smo već govorili u prethodnom poglavlju. Imaćete osjećaj kao da ležite na dnu čamca koji talasi lagano ljuljaju naprijed nazad ili lijevo desno. Ponekad će vam se činiti da se okrećete naopačke ili da vam se podižu pojedini ekstremiteti, na primjer ruke ili noge.
U pogledu ove faze želim da napomenem još jednu važnu činjenicu koja je bitna za razjašnjenje toga zašto većina ljudi ne može da se odmah direktno projektuju, iz stanja transa, već je za njih korisnije da idu na ostvarenje projekcije kroz san. Tokom našeg djetinjstva i kasnijeg života, različite traume, stresovi, negativni događaji stvorili su energetske blokada na čakrama.
Na primjer, ukoliko su nam roditelji branili, ismijavali nas, ili kažnjavali kada ispoljavamo tugu ili plačemo, što je često slučaj, ta potisnuta i neispoljena energija se zatvarala na nivou grudi i srčane čakre. Ili ako je za nas bio zabranjen bijes, onda je on tjelesno zadržan na nivou stomaka.
U tom smislu, kada svjesno pokušavamo da se direktno projektujemo iz određene čakre, mi prvo stupamo u kontakt sa potisnutim osjećanjima i budući da djeluju mehanizmi odbrane javljaju se i različiti simptomi koji prekidaju započetu svjesnu astralnu projekciju.
Primjer:
Student je tri sata pred spavanje jeo umjerenu i laku hranu. Dospijeva u stanje tjelesne ukočenosti i odjednom počinje da osjeća mučninu i nagon za povraćanjem. Neprijatan doživljaj se pojačava i postaje nepodnošljiv sve dok on ne uspe da se pomjeri i nakon nekog vremena sjedne u krevetu. U istom trenutku mučnina nestaje kao rukom odnesena. To se ponavlja tokom svakog pokušaja direktne astralne projekcije.
Osoba u stanju transa počinje da osjeća pritisak oko čela. On se pojačava i postaje nalik užarenom i bolnom obruču oko glave. Javlja se vrtoglavica i još jači bol. Kada osoba prekine vježbu projekcije svi simptomi odmah nestaju. Pored navedenih, često se javljaju svrab u grlu i potreba za kašljanjem, neizdrživi trnci u nogama, ili iracionalni strahovi. Njihova suština prije svega u tome, da kao psihički mehanizmi odbrane, spriječe da svjesno stupimo u kontakt sa traumom, potisnutim sadržajem ili bolnim i neprijatnim iskustvom iz prošlosti ili sadašnjosti. Njihov primarni cilj je da štite ličnost od psihičkog bola, a tek kao uzgrednu posljedicu toga imaju dejstvo da prekidaju i ometaju svjesnu astralnu projekciju.
Baš zbog navedenih problema, a i mnogih drugih razloga, savjetujem astralnim praktikantima da rade analize svojih snova ili da se podvrgnu nekom obliku psihoterapije, kako bi na taj način rješavali svoje psihološke probleme i oslobodili se nepotrebne potisnute energije.
Naglasiću još jednom, jedini razlog za nemogućnost direktne astralne projekcije su naši nesvjesni i potisnuti strahovi. Oni mogu biti mnogobrojni i različiti. Ukoliko radimo na upoznavanju sebe, svojih želja, potreba, osjećanja, stavova, problema, životnih ciljeva, ti strahovi i prepreke će se postepeno smanjivati i nestajati.
Kada se ostvaruje projekcija kroz san, student je lišen svih ovih neprijatnosti. Astralno tijelo se izdvojilo dok je on u besvjesnom stanju, prošlo je nivo zemlja-zemlja, uspelo se na neki od astralnih nivoa gdje je on uspeo da postigne svjesnost.

3. Odvajanje astralnog tijela od fizičkog. Astralno tijelo se prvo podiže paralelno sa fizičkim tijelom, na nekih metar od njega a zatim lako sklizne naprijed i koso se uspravi, na ovaj način prešavši razdaljinu od nekih par metara. Prilikom uspravljanja iz horizontalnog položaja često se javlja laki električni trzaj. Navedeni način izdvajanja astralnog tijela je i najčešće opisivan u literaturi. Astralno tijelo također može da se otkotrlja bočno od fizičkog tijela i nakon toga da se uspravi, ili da njegov pokret može biti nadolje, kroz krevet, kako god to neobično zvučalo. U svakom slučaju, princip odvajanja je isti, samo je fizički pravac različit.
Tokom odvajanja astralnog tijela, ukoliko ste svjesni, imaćete osjećaj da ste vi veoma lako fizički podignuti a zatim ustali i nećete moći da razlikuje da li ste u fizičkom ili astralnom tijelu, odnosno imaćete utisak kao da se to događa fizičkom tijelu. Primjer:
Ležim u krevetu, veoma opuštena nakon relaksacije. Osjećam prijatno ljuljuškanje, kao da se nalazim na dnu čamca. Iako su mi oči zatvorene vidim svoju sobu koju ispunjava blaga zlatasta svjetlost. Počinjem da se uzdižem, veoma lagano ljuljajući se i dalje lijevo - desno, kao na svilenom tepihu. Lijepo mi je i uživam u tome. Za nekoliko trenutaka se uzdižem kao da me je zagrlio i podigao topli povjetarac i stojim u astralnom tijelu ispred suprotnog zida. Također vam se može dogoditi da imate brzo odvajanje astralnog tijela u kome nećete moći da pratite gore navedeno njegovo postepeno izdvajanje i uzdizanje. U tom slučaju, nakon postizanja stanja lakog transa, odmah ćete se naći sasvim svjesni u uglu svoje sobe, ili na ulici, ili u nekom nepoznatom predjelu. U ovom slučaju vjerojatno se radi o tome da osoba izgubi svjesnost na nekoliko trenutaka a da je izdvajanje astralnog tijela veoma brzo. Primjer:
Čujem astralni zvuk nalik zveckanju stakla. Na mentalnom ekranu vidim sliku zelene livade posute blijedim plavičastim cvijećem. Već u sljedećem trenutku gledam u plavo nebo koje postepeno tamni jer pada noć i shvaćam da se u astralnom tijelu nalazim na zelenoj livadi sa plavim cvijećem. Osjećam topao vjetar i u daljini vidim svjetlost grada. Namjeravam da poletim u njegovom pravcu.

4. Udaljavanje astralnog tijela. Nakon što se udaljilo od fizičkog tijela, astralno tijelo je slobodno da istražuje područje zemlje i astralnih razina. Početnicima savjetujem da se što brži i najmanje na nekih desetak metara udalje od fizičkog tijela. Također da ne pokušavaju da ga gledaju ili istražuju na ovom nivou svog postignuća, prije svega zato što je njegova privlačna sila jača što je astralno tijelo bliže. Vrlo vjerojatno je da vam se može dogoditi da se okrenete da biste pogledali svoje fizičko tijelo i da odmah budete vraćeni u njega. Nakon toga biste opet morali da ponavljate sve faze izdvajanja što je naporno i iscrpljujuće.

ASTRALNA KAPIJA - DIREKTNA METODA ASTRALNE PROJEKCIJE

Ova tehnika namijenjena je osobama koje hoće da pokušaju direktnu astralnu projekciju i žele da imaju izvan tjelesno iskustvo, što je moderan naziv za ovo drevno postignuće. Navedena metoda nije namijenjena potpunim početnicima u astralnoj projekciji ili duhovnim disciplinama, već osobama koje ili već imaju neko iskustvo u projektovanju kroz san, ili razvijeno astralno tijelo kroz praktikovanje ritualnih i meditativnim praksi.
Od potpunih početnika se očekuje da rade ovu metodu između mjesec dana i šest mjeseci, svakodnevno, da bi doživjeli prvo iskustvo astralne projekcije. Od psihičke i fizičke strukture osobe, prije svega strahova i problema koje nije razriješila, zdravstvenog stanja, ustrajnosti volje, razvijenosti njenog astralnog tijela, nivoa svjesnosti, prethodnog iskustva u duhovnim radovima zavisiće i postignuti rezultati.

1. Priprema. Osigurajte se od bilo kakvog ometanja. Isključite električne uređaje u svojoj okolini. U sobi treba da je tamno i mirno. Udobno se obucite. Skinite sve metalne predmete i nakit sa tijela. Nemojte jesti bar sat vremena prije vježbe.
Metodu možete prakticirati uveče prije spavanja, popodne, ili ujutro prije nego što ustanete iz kreveta.

2. Zaštita. Uradite mali terajući pentagram zemlje ili neku drugu tehniku koja štiti astralno i fizičko telo.

3. Položaj. Lezite na leđa a pod glavu stavite mali jastuk. Ruke raširite pored tijela i od ovog trenutka nadalje pokušajte da se ne pomjerate, trudite se da ne izvedete ni jedan voljni pokret.

4. Crna knjiga - prisjećanje prethodnog dana. Cilj ovog koraka je da vaš um oslobodi od utisaka prethodnog dana i od briga koje su usmjerene ka budućnosti. Na ovaj način ćete raščistiti svoj mentalni prostor od svjetovnih misli i osjećanja vezanih za protekli dan i bićete spremni da se posvetite duhovnoj vježbi.
Zamislite crnu knjigu u unutrašnjem prostoru svog uma. U njoj je zabilježeno sve što se dogodilo u vašem dosadašnjem životu. Na njoj je ispisano vaše ime, a ispod njega sitnijim slovima piše Astralna projekcija. Pročitajte to.
Otvorite knjigu na bijeloj stranici. Zapišite današnji datum i ime dana.
Kao na filmu, pogledajte kako ste proveli cio dan, od jutra do večeri. Brzo preletite preko slika današnjeg dana. Nemojte se uplitati u događaje, samo ih promatrajte.
Izdvojite slike, kao da gledate foto album, tri situacije u kojima danas niste bili zadovoljni, pogriješili ste, ili ste se loše osjećali iz bilo kog razloga.
Jasno odredite slike tri situacije koje želite da riješite u narednom periodu. Označite nedovršene poslove.
Sada pogledajte slike tri situacije koje ste danas dobro obavili i u kojima ste bili zadovoljni sobom ili drugima, ispunjeni prijatnim osjećanjima i utiscima.
Nakon svega, podvucite crtu ispod datuma i dana osjećajući kako ste za danas završili sa svjetovnim životom i brigama. Zaklopite crnu knjigu i okrenite je na drugu stranu tako da vaš mentalni ekran postanje sasvim crn i neproziran.
Ovaj korak je potrebno da traje između 5-10 minuta.

5. Relaksacija. Primijenite neku poznatu metodu opuštanja čitavog tela. Izaberite metodu relaksacije koju poznajete kao što su - joga nidra, autogeni trening, Silva metod... Ona ne treba da traje duže od 15 minuta ali ni kraće od 5 minuta.

6. Potpuna nepokretnost. Usmjerite se na svoje disanje i pratite udah i izdah. Dišite prirodno, s tim što ćete malo produbiti izdah. U ovom koraku je ključno da ostanete potpuno nepokretni jer svaki voljni akt će izazvati prekidanje započetog procesa izdvajanja astralnog tijela.
Posle nekog vremena javiće se različiti signali astralne projekcije o kojima smo govorili u teorijskom dijelu ali također i neprijatni simboli blokiranih čakri. Budite uporni u nepokretnosti i probajte da ih savladate.

7. Astralna kapija. Kada se jave pokreti astralnog tijela u vidu lakog ljuljuškanja gore-dole, lijevo-desno, ili podizanje pojedinih udova vrijeme je za sljedeći korak. On se sastoji u tome da načinite Astralnu kapiju.
Najbolje na mjestu realnog prozora koji imate u sobi, ili na zidu koji je pravo ispred vas, kao da gledate kroz malo podignutu kapiju ili prozor, vizualizirajte osobu ili mjesto na kome želite da se nađete. Primjer - Ležim u svom krevetu i osjećam jako ljuljanje astralnog tijela. Zamišljam veliki prozor na zidu ispred sebe. Kroz njega vidim sobu svog prijatelja i njega kako sjedi u fotelji i lista knjigu. Dišem i usmjeravam se na to da ga pratim kako ustaje i kreće se po sobi tražeći neku stvar. Osjećam jaku vrtoglavicu i već sljedećeg trenutka nalazim se u prostoru njegovog stana. Krećem da istražujem.
Ukoliko blokade nisu previše jake u ovoj fazi možete očekivati izdvajanje astralnog tijela i projekciju u na odabrano mjesto. Za početak vam savjetujem da izaberete prostor ili osobu koja vas veoma jako privlači i interesira iz bilo kog razloga. To će vam pomoći da ustrajete i imate jak motiv da pokrenete astralno tijelo i prođete kroz astralnu kapiju. Bitno je, da kad se jednom odlučite za mjesto projekcije, ne mijenjate lokaciju sve dok ne ostvarite uspeh. Dobivene rezultate je svakako potrebno provjeriti ukoliko za to imate načina. Čak iako ne uspijevate da se astralno projektujete važno je da bar mjesec dana ne mijenjate odabrano mjesto projekcije.

8. Povratak. U bilo kom prostoru da se nalazite na astralnom ili zemaljskom planu postavite povratnu Astralnu Kapiju. Vizualizirajte da se kroz astralni prozor vidi vaša soba, krevet u kome spavate i vaše fizičko tijelo. Približite se kapiji, zaletite se, ili skočite kroz nju u svoju sobu.

Pogledajte fizičko tijelo i vjerojatno ćete odmah biti vraćeni u njega. Također, možete poklopiti astralne pete sa svojim fizičkim petama i baciti se nazad u tijelo.НИЈЕ ВАЖНО КАКВА СИЛА НАС НАПАДА,НЕГО КОЛИКУ СВЕТИЊУ БРАНИМО!!!
56
poruka na forumu
2 6post # 2 | 2012-05-12 , 2:06 PM

interesantno nemam sta da kazem ali previse mi je pitanja koje mogu postavit ali odgovora nema ali procitao sto si napisala ali mislim da ce bit odgovori na to pitanje nikakvi posto nece da razumiju pitanje koje si postavila bilo bi lakse da postavis jednostavnije pitanje jer ovo je pitanje za ljude koji koriste vise od 10 posto mozga i da nebi ko slucajno pomislio da nekog vredam ili radim budalo od njega
2602
poruka na forumu
1596 7677post # 3 | 2012-05-12 , 3:02 PM

yugoslovan, da znam na sta mislis pa se nadam da ce da odg neko ko zna o cemu sam pisala :D


НИЈЕ ВАЖНО КАКВА СИЛА НАС НАПАДА,НЕГО КОЛИКУ СВЕТИЊУ БРАНИМО!!!
478
poruka na forumu
107 311post # 4 | 2012-05-12 , 3:40 PM

Boyana82, Veoma zanimljivo i opsirno.No potrebno je imati veliku kontrolu nad samim sobom da bi bilo moguce izvesti takvo sto.Potrebno je mnogo mentalne vjezbe. Osobno veoma bih rado otvorila svoju crnu knjigu u glavi, zapisala sve negativne utisake iz svog zivota (ne samo iz prethodnog dana) koji su usmjereni na moju sadasnjost, buducnost...koji me prate. Mozda bih se ponekad bolje osjecala.

yugoslovan, A tko ti je rekao da covjek koristi 10 posto mozga?
To je zabluda, jer nijedan dio ljudskog mozga ne moze se odstaniti a da ne ostanu posljedice.
Koristimo 100% mozga ali ne cijeli u isto vrijeme vec u dijelovima.Svaki dio mozga je zaduzen za nesto a dio koji koristimo ovisi o onome sta radimo u odredjenom trenutku i o slozenosti samog zadatka.
Eto samo da znas. ;)


https://www.youtube.com/watch?v=mNL6XTS8AZo
2602
poruka na forumu
1596 7677post # 5 | 2012-05-12 , 3:44 PM

fizica, da draga moja to najcesce uspiju da urade djeca kojima je kako kazu dusa cista ja sam to mogla dok sam imala nekih 6 godina tada nisam znala sta je toni kako radim jednostavno je dolazilo samo od sebe
saznala sam sta tek kad sam pocela malo vise da se rapitujem o astralnoj projekciji
i sad bi voljela da pokusam ali se i plasim da ne ostanem zarobljena ima i takvih slucajeva :D


НИЈЕ ВАЖНО КАКВА СИЛА НАС НАПАДА,НЕГО КОЛИКУ СВЕТИЊУ БРАНИМО!!!
16
poruka na forumu
5 56post # 6 | 2014-04-10 , 1:28 AM

Tek sam poceo da citam o ovome i dosta mi je interesantno,mada vecina ljudi koji znaju dosta o ovoj temi kazu da se ne treba igrati sa tim..imam lucidne snove odavno i dobru kontrolu nad njima bez ikakve vezbe,a znam da neki moraju puno da vezbaju da bi uspeli u tome..sto se tice ovoga,desava mi se da hodam po kuci,ali samo to,nikad dalje,pokusavam da se odvojim od tela,krenem par koraka i onda se vratim u telo velikom brzinom i to se ponavlja,dok se ne probudim bar mislim da je tako..obicno uspem da izadjem iz sobe,ali to je najdalje sto idem..zanima me je l' to ima veze sa astralnom projekcijom ili ne?


But no matter how many fish in the sea. It'll be so empty, without ME!
172
poruka na forumu
79 708post # 7 | 2014-05-11 , 4:40 AM

eo pogledajte horror insidious bice vam malo jasnije sta je xd


Znas li zasto gavran zvuci kao pisaca masina?
-Ne, zasto?
Neam pojma...


Forum » Opste diskusije » Psihologija, drustvo i religija » Astralna projekcija (vasa iskustva molim :))
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]