• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Film, Muzika i TV » Tv » Равна гора - драмскa трилогијa „1941-1945" (На Првом програму РТС-а)
Равна гора - драмскa трилогијa „1941-1945"



  Gale



989
poruka na forumu
489 2507



post # 1 | 2013-11-10 , 11:50 PM

Равна гора



Приказивање драмске трилогије Радоша Бајића "1941-1945" почиње 10. новембра.

Опис:

Радио телевизија Србије и продуцентска кућа "Contrast Studios" представљају први циклус драмске трилогије „1941-1945" под називом „Равна Гора", аутора Радоша Бајића.



„Равна Гора" је један од најамбициознијих и продукцијски најзахтевнијих пројеката српске националне телевизије од њеног постанка до данас. У десет једночасовних епизода серија се бави драматичним догађајима у пролеће 1941. године - нападом нацистичке Немачке и сломом Краљевине Југославије.

Као први циклус целовите драмске трилогије, то јест игране серије у три дела, која треба да покрије цео период Другог светског рата у Србији, „Равна Гора" је припремана четири године, а снимана више од годину дана, од јула 2012. до краја августа 2013. године, и то: на Мокрој Гори, у Малом Зворнику, Љубовији, Бањи Ковиљачи, на планинама Тари, Гледић, Рудник, Сувобор, у Шумадији, у Крагујевцу и околним селима, у Обреновцу, Вршцу, Панчеву, Белој Цркви, у Београду и околини...

Реч је о епопеји и великом медијском захвату који има атрибуте националног пројекта. Наиме, први пут од педесетих година прошлог века до данас, уз објективно и историјски тачно третирање драматичних догађаја у Србији у априлу и мају 1941. године, без острашћеног етикетирања, „Равна Гора" одаје почаст најбољим слободарским традицијама и тежњама српског народа, ма како он у Другом светском рату био организован.

Кад говори о историјски веродостојним ослободилачким покретима у Србији 1941, о комунистичком или о равногорском, који су до почетка братоубилачког грађанског међу-српског рата, до новембра 1941. године тесно сарађивали у борби против заједничког окупатора - овај пројекат има за циљ да демистификује једностране идеолошке заблуде и исправи учињене трагичне историјске неправде према оним патриотским и национално жртвованим деловима нашег народа који је деценијама неправедно и неосновано идеолошки жигосан и омаловажаван.

У средишту „Равне Горе" је фамилија Таралић из села Планиница са обронака Равне Горе. Судбина, тегоба и мука ове породице постаје метафора колективне несреће српског народа, који трпи последице судбоносних историјских догађаја, а чији су протагонисти аутентичне историјске личности, међу којима су: Краљ Петар Други, ђенерали Душан Симовић, Бора Мирковић, пуковник Драгољуб Дража Михаиловић, Јосип Броз Тито, Слободан Пенезић - Крцун, Даворјанка Пауновић, академик Слободан Јовановић, Милан Недић, Милан Аћимовић, мајори Миодраг Палошевић, Аца Мишић и многи други официри, неименовани подофицири, војници, грађани и сељаци...

Тумачење великог броја улога у „Равној Гори" поверено је еминентним именима српског глумишта, којих је више од две стотине, а међу њима су: Небојша Глоговац у улози Драгољуба-Драже Михаиловића, Драган Бјелогрлић у улози Тита, затим Мирко Бабић, Лазар Ристовски, Радослав Миленковић, Милорад Мандић, Ненад Јездић, Радко Полич, Петре Арсовски, Олга Одановић, Љиљана Стјепановић, Jeлена Мила, Марко Баћовић, Слободан Нинковић, Недељко Бајић, Милош Биковић, Бранислав Томашевић, Милош Тимотијевић, Ненад Окановић, Александар Филимоновић, као и много младих талената као што су Стојан Ђорђевић, Никола Аранђеловић, Нина Мрђа и многи други.

Уз драмски серијал „Лед" у продукцији РТС - "Контраст студиос", „Равна Гора" је прва велика серија Радио телевизије Србије која је снимана најсавременијом филмском техником. Такође, „Равна Гора" је прва серија на српској националној телевизији која ће бити емитована у HD формату.

Премијерно емитовање првог циклуса драмске трилогије „1941-1945" - „Равна гора" почиње 10. новембра у 20 часова на Првом програму РТС-а, епизодом која носи назив „Напад".

Трејлер:


Да ли сте гледали прву епизоду вечерас, како вам се чини ова серија, ваши утисци и све везано за ову серију можете овде коментарисати и дискутовати...


Fajlovi: 9146165.jpg (149.4 Kb) · 1477201.jpg (47.7 Kb)

Poruku je menjao/la G@le - Ponedeljak, 2013-11-11, 0:01 AM



Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da prepoznam razliku među njima.








50
poruka na forumu
9 31



post # 2 | 2013-11-11 , 3:14 PM

Ja sam zaboravio da je pogledam, sad mi zao jbg, trazio sam na YT nisu je ubacili nadam se da ce biti neka repriza nesto, pa da pogledam prvu epizodu... :) Ali ovako moje misljenje o seriji iako je nisam pogledao je da ce serija biti dosta gledana, i dobro je sto se napravila jedna serija te tematike, da nas malo podseti sta su nasi pradedovi sve ucinili za svoju zemlju. :)








1381
poruka na forumu
175 10257



post # 3 | 2016-12-09 , 8:03 AM

Nisam gledao,uhvatio sam na tv nešto kratko,ali mi nije bilo zanimljivo,možda je i zato što ne volim taj žanr..


A single act of kindness throws out roots in all directions, and the roots spring up and make new trees


Forum » Film, Muzika i TV » Tv » Равна гора - драмскa трилогијa „1941-1945" (На Првом програму РТС-а)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]